Dimensiunea ecranului determina usurinta de utilizare a smartphone-ului. Un ecran mai mare va oferi taste virtuale mai accesibile si texte mai lizibile. Dimensiunea ecranului este masurata in diagonala si este exprimata in inchi (1 inch = 2,54 cm).
Un smartphone mic are o dimensiune de 4,7 inchi (iPhone SE, 7, 8, Samsung Galaxy A3), iar dimensiunea standard este de la 5 inchi. Cu o dimensiune comparabila cu cea a unui portofel, un astfel de dispozitiv se potriveste fara probleme intr-un buzunar. In aceasta categorie oferta este cea mai mare.
De la 6 inchi – inseamna smartphone-uri mari, iar de la 7 inchi – se trece la categoria hibrida. In plus fata de aceasta dimensiune fizica, alte 3 criterii ii pot ajuta pe cei interesati sa se decida.
- Definitia
Aceasta corespunde numarului de pixeli. Cu cat ecranul are mai multi pixeli, cu atat ofera o mai buna claritate a imaginii. In practica, dimensiunea, definitia si rezolutia cresc impreuna.
Pentru un smartphone „mic” de 4,7 inchi, cum ar fi iPhone SE sau Samsung Galaxy A3), o definitie de 1334×750 pixeli garanteaza un confort vizual bun in timpul utilizarii zilnice (comunicare, retele sociale, jocuri mici). Cu un ecran de 6 inchi, 1920×1080 pixeli vor oferi un confort superior.
- Rezolutia
Exprimata in ppi (pixeli pe inchi), corespunde densitatii pixelilor si, prin urmare, depinde atat de dimensiunea ecranului, cat si de definitia acestuia.
Pentru aceeasi dimensiune a ecranului, cu cat rezolutia este mai mare, cu atat ecranul ofera mai multa calitate a detaliilor. De exemplu, 220 ppi este o rezolutie mica, in schimb, 300 ppi este o rezolutie optima.
Cand se doreste mai ales utilizarea smartphone-ului pentru a viziona videoclipuri, imagini cu rezolutie foarte inalta, definitia si rezolutia inalta ofera un plus real.
In afara de aceste utilizari speciale, pentru o dimensiune a ecranului de 4,7 inchi, ecranul este confortabil de la HD. Pentru 6 inchi, se va cauta Full HD si multe altele. Desigur, intre 2 dispozitive cu aceleasi dimensiuni, ecranul cu cea mai inalta definitie (de exemplu 3040×1440 pixeli, nu 1620×1080 pixeli) va fi si mai detaliat.